Proiectul privind casa visurilor noastre prinde contur

Pentru că a venit primăvara care este totodată sezonul de început al construcțiilor am discutat din nou în familie despre faptul că ne vom construi o casă în viitor. Am făcut planuri, am dezbătut subiectul și încă nu am demarat nimic. Așteptăm să avem toți banii, dar încă nu am identificat sursa din care i-am putea produce.

Între timp visul despre casa noastră prinde contur. Mie mi-ar plăcea o casă mică fără etaj cu un apartament cu două camere și baie mare pentru noi, una sau două camere pentru oaspeți, living mare și bucătărie mică deschise, cămară, baie pentru musafiri, un hol cu vestibul la intrare.

Deja e foarte mare și cu cât e mai mare cresc direct proporțional cheltuielile de construire la cheie și de dotări și utilări după finalizarea investiției. Un calcul nespecializat incluzând materiale de construcții de la mathaus.ro și manoperă mă duce cu gândul la câteva sute de mii de lei din care o parte i-am putea obține din vânzarea unui apartament și nici nu cred că ar ajunge.

Sursa fotografiei: Pixabay.com

În imaginația mea dacă renunț la apartament pentru construirea casei rezultă că mi-aș vinde singura locuință proprietate personală ca să obțin o construcție la roșu, nefinisată, în care nu se poate locui și care necesită alte sute de mii pentru investiții pe care ar trebui să îi împrumutăm. Asta presupune rate bancare pe un număr mare de ani, cu riscurile și privațiunile aferente.

Nu are logică să procedăm așa renunțând la un apartament locuibil pentru o investiție în care trebuie să îngropăm bani care nu produc alți bani. Eu am avut credite bancare plătite din salarii și știu ce înseamnă salariul mic înjumătățit de plata datoriilor, pierderea locului de muncă cu trecerea în șomaj și terminarea șomajului fără găsirea unui nou loc de muncă.

Nu am inventat eu crizele economice și sociale din țară, doar le-am suportat efectele care m-au zdruncinat și m-au tăvălit puternic de câteva ori. În plus sunt muritoare, este incertă data la care va surveni decesul meu, iar mașini mortuare cu remorcă pentru avere eu nu am văzut până acum. De ce m-aș chinui atâta ca să o strâng?

Până când găsim soluția de finanțare soțul meu, în plus față de casa visurilor noastre descrisă, dorește și mansardă, ceea ce nu m-ar deranja decât când ar trebui să fac eu curățenie în toată casa. Mă vor enerva lunar și facturile la energie electrică și gaze naturale sau alți combustibili în lunile cu vreme rece când va trebui încălzită.

Sursa fotografiei: Pixabay.com

Am văzut oferta de instalații termice și sanitare de la MatHaus atât în ceea ce privește centrala pe gaze naturale cât și centrala pe peleți și cred că vom opta pentru cel mai ieftin combustibil chiar dacă instalația de încălzire ne-ar costa mai mult. În timp investiția se amortizează și ne va conveni mai mult să locuim în casa noastră cu curte și grădină decât acum la bloc în spațiu restrâns de două camere.

Pentru că suntem persoane responsabile ne interează gradul de poluare și impactul asupra mediului al fiecărei soluții de încălzire a casei. Sunt importante, însă în plan secundar pentru că trebuie să ne încălzim cu ceva. O casă neîncălzită corespunzător în anotimpurile reci poate atrage umezeala și mucegaiul și noi cheltuieli ca să scăpăm de ele, dar mai e până atunci.

Poate fi utilă o mansardă cu două sau trei camere, hol și terase. În sfârșit aș avea o cameră numai pentru haine cu multe rafturi, uscător și masă de călcat. Aici aș aduce rufele uscate de pe terasă pentru a le călca, împături sau pune pe umerașe și abia apoi să le distribui în șifonierele din casă. O altă cameră aș folosi-o pentru a depozita cărțile în biblioteci înalte, un birou, fotolii și măsuță, canapea pentru lecturi frumoase în orice poziție ne-am putea dori.

În exterior doresc două terase în fața și în spatele casei. Mă interesează mai mult terasa din spatele casei care doresc să fie mare, o parte închisă în care să ieșim din bucătărie, cu încă o baie mică de oaspeți. Aici intenția este să fie spatiu suficient pentru ca la evenimente, sărbători religioase sau alte zile festive să instalez mese și scaune unde să putem primi eventualii musafiri.

Bineînțeles că mesele și scaunele le doresc pliante din lemn care sunt ușor de depozitat și să le scoatem numai la nevoie. În rest mi-aș dori două balansoare confortabile și o măsuță unde împreună cu soțul meu să petrecem timp de calitate, relaxant, în intimitatea căminului nostru. În cealaltă parte a terasei aș pune masa și două scaune pentru a mânca acolo zilnic când vremea caldă permite.

Cu proiectul casei ne-am pus de acord pentru că ne dorim să avem casa noastră la curte, iar pe mine nu mă deranjează dacă va trebui sa aibă mansardă. Sigur că nu am așa niște porniri să fac curat într-o casă cu multe camere sau să sap în grădină ori să fac pârtie în iernile cu zăpadă, însă numeric avantajele sunt mai multe decât dezavantajele.

Sursa fotografiei: Pixabay.com

Decorațiunile interioare încă nu au devenit subiect de discuție prea avansat, fiind prematur dacă încă nu avem casa construită. Nu va deveni însă o problemă prea mare alegerea lor întrucât la momentul potrivit vom găsi inspirație în articolul de blog Top 10 idei de decor interior (bucătărie, dormitor, baie, sufragerie) cu produse de pe Vivre.

Încă mai avem dispute referitoare la teren pentru că eu nu vreau să renunț la oraș, dar vom găsi o cale de compromis. Pur și simplu nu simt pentru nici un loc de la țară că am legături sentimentale atât de mari încât să vreau să locuiesc acolo. Sigur că am sentimente pentru mama dar urăsc faptul că s-a mutat la țară și că dacă vrem să o vizităm trebuie să mergem acolo.

Dacă și tu deliberezi dacă ar trebui să îți construiești casa visurilor tale sau să locuiești în casa altor persoane pentru că este mai ieftin, poți să vezi motivele mele și să te inspiri citind pe acest blog articolul Ia-ți casa ta dacă nu vrei să îți trăiești viața după regulile altora.

Îți mulțumesc pentru că ai ales să citești blogul meu! Dacă vrei să primești în adresa ta de e-mail viitoarele articole abonează-te gratuit la acest blog.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: