Casa de acasă e în fiecare dintre noi

Acasă este un termen în legătură cu drumul spre casa în care locuim, unde ne întoarcem în fiecare zi sau de mai multe pe pe zi ca să ne liniștim, să ne simțim protejați de un spațiu, să ne odihnim, să ne relaxăm, să ne încărcăm bateriile – este locul care conține intimitatea, siguranța și liniștea noastră. Poate că ar fi bine să îți clarifici și tu ce înseamnă casa de acasă pentru tine. Eu m-am gândit la asta și iată ce teme am abordat:

  1. Casa de acasă
  2. Casa proprietate versus casa închiriată
  3. Casa de acasă e în fiecare dintre noi

Se spune că „nicăieri nu este ca acasă”, ceea ce reprezintă un adevăr pentru că nu este în legătură cu confortul asigurat de bunuri luxoase, ci în legătură cu confortul nostru psihic; este locul unde ne simțim protejați și în largul nostru pentru că suntem noi cei fără măștile impuse de rolurile pe care le jucăm zilnic în societate, fără a însemna că suntem falși.

Sursa foto: Pixabay

Casa de acasă

Acasă nu este în legătură cu o casă anume ci cu sentimentele noastre de apartenență la acel loc. Casa de acasă nu e în legătură cu dreptul de proprietate asupra unei locuințe, ci mai degrabă cu locul în care locuim în mod curent. Acasă poate fi o locuință aflată în proprietatea noastră, o locuință închiriată sau o locuință în care suntem tolerați.

În filmele artistice sau documentare și la diverse emisiuni difuzate la televizor am putut observa că alte popoare nu au simțul proprietății atât de încrâncenat ca noi românii, ci migrează de la o locuință închiriată la alta, dintr-o localitate în alta, dintr-un stat în altul în funcție de locul în care își găsesc de lucru sau de alte criterii. Cetățenii altor popoare își pot trăi viețile fără a-și cumpăra niciodată o locuință proprietate personală.

Sursa foto: Pixabay

Cum trebuie să arate o locuință pentru a considera că suntem acasă? Poate conține absolut orice obiecte din comerț din categoria home&garden în funcție de gusturile fiecăruia, dar dacă nu simțim că aparținem acelui loc, avem sentimente negative când ne gândim că ne întoarcem acasă ori când suntem în locuință simțim disconfort interior, atunci este mai bine să închidem acea ușă indiferent ce lăsăm în urmă și să plecăm unde simțim liniște și confort psihic.

Casa proprietate versus casa închiriată

Dacă e demonstrat faptul că unii pot trăi așa toată viața, înseamnă că o locuință închiriată poate reprezenta ”acasă” pentru noi la fel ca o locuință proprietate personală. Pentru că în cultura noastră majoritatea avem simțul proprietății foarte dezvoltat, nici nu e de mirare că băncile prosperă vânzându-ne credite pentru locuințe ale căror rate se pot întinde pe durate de până la 30 de ani.

Poate să știe cineva într-o economie de piață că în luna, anul, cincinalul, sau deceniul următor va mai avea același loc de muncă, aceleași venituri din care cu certitudine își va putea plăti ratele bancare pe care le-a contractat pentru locuință? Nu. Singura certitudine într-o economie de piață este că se află într-o continuă transformare, într-o continuă dinamică, sau mai pe șleau este instabilă și nesigură.

Instabilitatea și nesiguranța nu sunt date neapărat numai de spectrul politic care periodic alternează la guvernare ci de evoluția economiei și de numărul mare de firme care periodic intră în incapacitate de plată, își restrâng activitatea, dau faliment, se radiază din registrul comerțului.

Este rentabil să ne obligăm la plata unui credit bancar pentru o durată de până la 30 de ani pentru a ne cumpăra o casă? Da și nu, depinde de scopul pentru care o cumpărăm, de veniturile noastre, de certitudinea că vom avea respectivele venituri pe toată durata de plată a ratelor și de durata de timp în care putem rambursa mai repede împrumutul, de preferat în maxim 15-17 ani, precum și de calculele la cazul concret.

Dacă suntem nevoiți de împrejurări să închiriem o locuință pentru a ne asigura condițiile locative, iar rata bancară este aproximativ egală cu contravaloarea chiriei, atunci da, merită efortul financiar pe care oricum îl făceam plătind chiria, iar la sfârșitul plății integrale a creditului bancar rămânem cu o locuință proprietate personală liberă de sarcini cu care putem să facem orice dorim.

Sursa foto: Pixabay

Dacă o cumpărăm pentru a o oferi spre închiriere, dacă și găsim chiriași în majoritatea timpului în care vom plăti ratele, iar valoarea chiriei este egală sau mai mare decât rata lunară atunci din nou merită achiziționată și chiar am făcut o afacere bună dacă nu luăm în calcul banii pe care i-am blocat ca să plătim contribuția noastră sau avansul din creditul contractat.

Dacă investim o sumă de bani pentru a ne cumpăra o locuință pe care nu o oferim spre închiriere, ci o transformăm în locuința familiei unde dorim să ne simțim acasă, cel mai probabil pentru un finanțist va reprezenta o afacere păguboasă în care am blocat capitalul în loc să îl investim inteligent, să îl facem să lucreze pentru noi și să ne asigure independență financiară.

Deci cumpărându-ne o locuință ne asigurăm liniște, siguranță, stabilitate, sau ne supunem riscului de a nu mai putea plăti ratele și a o pierde? Nu pledez pentru locuințele închiriate, ci pentru cele proprietate personală pentru că și eu am una pe care o țin închiriată unor persoane fără locuință și pe care am plătit-o parțial în rate.

Din păcate eu am experimentat exact acea situație descrisă în care, datorită angajatorului rău platnic, proprietarul este supus la stresul de a nu mai putea plăti ratele bancare, de a risca executarea silită sau pierderea locuinței.

Am fost probabil foarte norocoasă pentru că am scăpat din situația neplăcută și am rămas cu locuința, însă creditul meu a avut durata de numai doi ani, deci nu am plătit atât de multă dobândă încât achiziția locuinței să devină nerentabilă și am închiriat-o aproximativ douăzeci de ani, ceea ce este un caz fericit pentru că oferta nu întâlnește întotdeauna cererea în piața imobiliară.

Merită să te supui la efortul, riscul, stresul de a cumpăra o casă pentru care nu ai banii necesari, dar pe care îi împrumuți amanetându-ți viitorul? Da, pentru că îți cumperi totodată la pachet și o altfel de liniște, siguranță, mulțumire, satisfacție, entuziasm pe care nu ți le poate da o locuință care nu este proprietatea ta. Sunt ele iluzorii? Depinde de mulți factori de la persoană la persoană, de la caz la caz, dar, fiind muritori, nu prea avem ce să facem personal cu locuințele decât temporar.

Casa de acasă e în fiecare dintre noi

Acasă este în legătură cu familia, cu locul natal, cu rudele, cu ceea ce iubim. Este minunat să ai o locuință unde te așteaptă cineva căruia îi pasă de tine și pentru care simți o legătură sufletească. Atunci când există sentimente, ”acasă” reprezintă mai mult locul unde suntem împreună cu persoana iubită, fără legătură cu o casă anume.

Sursa foto: Pixabay

Persoanele singure simt la fel, important fiind să existe o ușă pe care o descui, o încui și în spatele căreia se află intimitatea ta în minim o încăpere cu dependințe în care simți liniște, confort, siguranță și în care poți să fi tu însuți liber de constrângerile societății.

De aceea casa de acasă e în fiecare dintre noi mai mult decât într-o locuință anume. Sigur că putem să ne permitem să visăm la casa noastră, să dobândim casa visurilor noastre pe care să o utilăm corespunzător cu tot ceea ce este necesar și ceva în plus, însă ”acasă” nu înseamnă mai mult avere, ci mai mult sentimente de apartenență, liniște, protecție, siguranță, stabilitate, confort fizic și psihic.

Nu lăsa să te păcălească gândurile despre ce înseamnă acasă pentru tine. Am scris despre deruta în care ne putem găsi atașați de locuri și case în articolul Vreau să mă duc acolo să simt că m-am întors acasă.

Care este opinia ta despre sentimentul de a te simți ”acasă”, crezi că este în legătură cu o casă anume, cu o anumită persoană, cu sentimentele tale, cu altceva?

Un gând despre „Casa de acasă e în fiecare dintre noi

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: